City of Justice

Barcelona (ES)

City of Justice

Barcelona (ES)

jaar uitvoering

2005 – 2011

categorie

Openbare ruimtes

oppervlakte

230,000 m2 (Negen kantoorgebouwen en een openbaar plein)

Het City of Justice project aan de rand van Barcelona combineert krachtige moderne architectuur. Alle gerechtelijke activiteiten voor de steden Barcelona en L’Hospitalet zijn geconcentreerd in één gebouwencomplex op één locatie. De locatie van de oude militaire kazerne aan de Gran Via Boulevard bleek hiervoor de ideale locatie te zijn. Het gebouwencomplex, ontworpen door David Chipperfield Architects en b720 uit Barcelona, is het resultaat van een ontwerpwedstrijd. Het bestaat uit 9 gebouwen, waarvan er 4 verbonden zijn door een atrium.

Het bouwprogramma bestaat uit zorgvuldig gepositioneerde, grootschalige volumes die optimaal geïntegreerd zijn in de omgeving. Ze bieden interessante stedelijke ruimtes, overgangen en toegangen die spelen met de relatie tot de hoofdstraten. Het uiterlijk van het complex wordt versterkt door de verminderde en abstracte expressie én de onverwachte keuze voor gekleurd beton.

Binnen het project werden we geconfronteerd met het ingewikkelde stadsklimaat van Barcelona: hitte, grote hoeveelheden verharding, zonreflectie & diepe schaduw, minimaal voorspeld onderhoud en de vereiste toegankelijkheid voor de brandweer. Daar de geometrie van de gebouwen én hun lay-out zo overweldigend waren, kwamen we op het idee om de directe dialoog in ontwerptermen te vermijden en te zoeken naar een geloofwaardig antwoord op de krachtige architectuur.

De in groepen aangeplante bomen bieden onder hun bladerdak de geborgenheid van een kleinere ruimte en brengen tegelijk, door het bladerdak heen, een verbinding met de ruimere gebouwde omgeving tot stand. Gedurende 6 maanden van het jaar vinden voetgangers onder de boomkronen beschutting tegen de felle zon. Er ontstaan ontmoetingsplaatsen waar mensen samenkomen, praten of rusten. De plantdichtheid en de vederachtige kwaliteit van de Valse Christusdoornen (Gleditsia triacanthos) zorgen voor een zacht gefilterd licht. Het is alsof dit stadsbos spontaan uit de bestrating is opgedoken.