Parc Romantique & Esplanade

Ath (BE)

Parc Romantique & Esplanade

Ath (BE)

jaar uitvoering

2004 – 2007

categorie

Openbare ruimtes

oppervlakte

47.675 m²

Binnen dit renovatieproject in de stad Ath stond het hertellen en verjongen van het bestaande park in Engelse stijl én de naastgelegen Esplanade centraal. De oorspronkelijke sfeer en het karakter van het park werd hierbij gerespecteerd.

Esplanade d’Ath     
De bestaande dubbele rij lindebomen aan weerszijden van de Esplanade werd aangevuld met nieuwe Lindes (Tilia tomentosa ‘Brabant’). Om het niveauverschil tussen de Esplanade en de naastgelegen sportvelden op te vangen zijn de sportvelden omlijst met een drietal grastreden. Zo ontstaat er een duidelijk gedefinieerde ontmoetingsplaats die uitnodigt tot sporten, ontmoeten en spelen. Verder werden er onder de lindebomen diverse banken geplaatst.

In de as van de esplanade zijn jeu-de-boules banen gesitueerd. Eenendertig nieuwe bomen (Tilia cordata) zorgen daar voor schaduw, koelte en bescherming. Deze bomen vormen ook een groene buffer tussen het gebouw aan de Rue Defacqz en de Esplanade. De parking aan de Rue Isidore werd vervangen door brede traptreden die de nieuwe ingang naar het park vormen. Een verticaal standbeeld accentueert de ingang.

Ommuurde tuin
Deze aanvulling op de bestaande Esplanade heeft, door de hoge muren die de tuin omsluiten, een meer gesloten en intieme sfeer. Een glooiend cirkelvormig gazon kenmerkt deze intieme ruimte. De borders zijn aangeplant met bloeiende vaste planten en heesters. Deze zorgen voor extra kleur en beleving van de seizoenen. Verder zijn er diverse zitbanken voorzien.

Parc Romantique   
De restauratie van het park, in Engelse landschapsstijl, werd vooral gekenmerkt door de verjonging van de bestaande bloembedden onder de monumentale bomen.

Door een glooiende structuur aan hulsthagen (Ilex crenata ‘Blue Angel’) aan te planten werd het dieptegevoel versterkt én meer dynamiek gecreëerd binnen het park. De hagen bepaalde ook de definitieve positie van het ronde standbeeld aan het einde van het park.

Door de bouw van een paviljoen naast de jeu-de-boules baan is er een locatie voor toiletten en dergelijke gecreëerd. De oude zitbanken van de Esplanade zijn hergebruikt binnen het park, evenals de verlichting. De oude verlichting werd langs de wandelpaden aan de rechterzijde van het park geplaatst om daar het gevoel van veiligheid te vergroten.