Novartis

Bazel (CH)

Novartis

Bazel (CH)

jaar uitvoering

2008-2010

categorie

Bedrijfstuinen

Daktuinen

oppervlakte

240 m2

De onderzoeks- en productiesite van het farmaceutische bedrijf Novartis in Bazel (Zwitserland) werd omgetoverd en uitgebreid tot een nieuwe campus.

De kantoren, van het door David Chipperfield ontworpen laboratoriumgebouw, bevinden zich op de bovenste verdieping . Deze liggen rond een open binnenplaats met het permanente kunstwerk Molecular van de overleden, in Roemenië geboren Amerikaanse kunstenaar Serge Spitzer.

Wirtz International koos voor de aanplanting van meerstammige Zelkova’s die bekend staan om hun aantrekkelijke felgroene bladeren en vaasvormige kruin. Hun stevige takken en grijze stam creëren een interessante dialoog met de gerecycleerde glazen bollen die de tuin bedekken. Verder creëren de glazen wanden rondom de binnenplaats een gevoel van hoogte en ongehinderde openheid naar de buitenwereld, wat de onderlinge verbinding versterkt.