Bolivarplaats – Nieuwe Justitiepaleis

Antwerpen (BE)

Bolivarplaats – Nieuwe Justitiepaleis

Antwerpen (BE)

jaar uitvoering

1997 – 2006

categorie

Openbare ruimtes

oppervlakte

37500 m2

In 1998 wonnen we samen met ons team Richard Rogers/Arup/Van Veldhove ing/Wirtz International de wedstrijd voor het nieuwe gerechtsgebouw in Antwerpen.

Het tuinontwerp bestaat uit vier ruimtes tussen de vleugels van het gebouw, uit het terrein rond het gebouw en de Bolivarplaats voor (ingang) het gerechtsgebouw.

De vier tuinen tussen de verschillende vleugels hebben een vloeiende structuur in gebogen beukenhagen (Fagus sylvatica) die zich naar het landschap toe opentrekken. Verschillende soorten bomen ondersteunen de architectuur van het gebouw en zorgen voor een interessante confrontatie tussen natuur en architectuur.

De Bolivarplaats is een nieuw openbaar plein waar mensen elkaar ontmoeten. Op het plein zijn 98 bijzondere dakplatanen (Platanus acerifolia) aangeplant. Bij het verlaten van het gerechtsgebouw kijk je over een groen dak van bladeren heen. De taxi’s en het openbaar vervoer zijn verborgen onder het bladerdek.